dijous, 22 de novembre del 2012

El mercat dels Bolets a Llinars del Vallès

El mercat dels bolets es tracta d'una tradició molt arrelada a Llinars que es remunta al segle XIX. Durant la temporada boletaire, a la tardor, diàriament sortien de l'estació de Llinars una seixantena de caixes amb aquest fruit del bosc en un vagó reservat per anar a La Boqueria de Barcelona.

L'ajuntament tenia el control del pes dels bolets, per la transacció del producte, que portava a terme l'agutzil del poble, en Met, i la majoria d'ells, eren collits durant aquell mateix dia a les muntanyes del voltant del poble, un fet força representatiu de la gran riquesa boletaire que vivia aquesta part del Vallès.

La plaça de la Vila s'omplia de venedors amb els cistells plens i de forasters interessats en comprar-los, els quals, arribaven provinents de Barcelona a partir de les 17h. El preu, en aquells temps, segons diuen algunes fonts, oscil·lava entre les 11 i les 13 pessetes per kg.


El mercat de bolets de Llinars, va arribar a ser un dels més importants del país, i era conegut per la qualitat dels seus rovellons, pinetells, rossinyols i carlets, bolet aquest últim, molt poc conegut actualment però de molt bon gust. Fins i tot, va sortir un reportatge a la Vanguardia que en feia referència. El 29 d'octubre de 1936, aquest diari, comentava que a Llinars es venien uns 4.000 kg diaris i que moltes famílies vivien d'aquesta activitat mentre durava la temporada de la collita. 


Però, la tradició boletaire al Vallès no s'acaba a Llinars. En Miquel Vilardebò, fill de la casa de Cal Sadurní de Santa Eulàlia de Ronçana, ens n'ha parlat, també, d'aquells temps. En Miquel, ens deia que la zona tradicional per anar a buscar bolets a Santa Eulàlia, era el Rosàs, al camí cap a Can Lluch, a la Serra del poble. Ens anomena una gran varietat de bolets però en destaca els fredolics, que sortia majoritàriament als fanals, rovellons, pinetells, llanegues, camagrocs, i orelles de llebre, aquest últim molt poc vist en aquests darrers anys per la nostra comarca.

Al Vallès, la collita de bolets, segons en Miquel, sempre ha anat des de finals d'octubre fins al desembre, i recorda aquells temps com una època on la poca població i la poca pressió urbanística feien que hi hagués una gran diversitat i quantitat de bolets. Ja per últim, en Miquel, ens diu tot convençut, que el bolet que surt al Vallès és de molt bona qualitat, ja que, entre altres raons, al Vallès, la intensitat de sol que hi ha durant el dia és un factor clau per a fer un bon bolet.

Però, el Vallès, és i encara en bona part pot ser, una comarca plena de llocs on s'han collit bolets. Des dels Cingles de Bertí passant per la muntanya calderina del Farell, la Serralada de Marina, la Litoral o el Montseny, cada tros, és un bon lloc per anar a buscar bolets. 

 
Per últim, us volem oferir una recepta, la sopa de fredolics, popular a moltes cuines del país però que incorpora en aquest cas, un toc a l'estil vallesà, la seva picada amb avellanes, all i julivert, i que ha estat recuperada gràcies al cuiner i pagès Pep Salsetes.

Quantitats per a quatre persones: 400grs de fredolics o camagrocs, una ceba grossa, un gra d'all, 50gr d'avellanes torrades, de 4 a 6 llesquetes de pa torrat segons l'espessor que vulguem i un litre de caldo vegetal o suc de mongetes seques.

Ofeguem en una olla que tapi bé els fredolics, un cop nets i triats. Podem afegir-hi la ceba tallada petita o un sofregit fet a part, d'all, ceba i tomàquet, aquest últim en no gaire quantitat. Un cop el bolet ha tret tota la seva aigua i comença a enganxar-se, hi tirem una quantitat prudencial d'aigua o caldo vegetal, tradicionalment s'hi posava el suc de bullir mongetes ja que és una sopa d'aprofitaments. Un cop arrenca el bull hi posem unes llesques de pa sec torrat, hi passem el batedor de barilles de sopes o si ho volem més fi, el batedor elèctric.

Ja fa prop de trenta anys que em van explicar al mercat del dijous, a Granollers, aquesta sopa amb una variant vallesana. I encara que l-avellana hi combina molt bé i n'és un conreu antic a la comarca, cal vigilar de no posar-ne massa ja que pot menjar/se el gust fi del fredolic.

I si vols conèixer una mica més els bolets del nostre entorn, a La Catxaruda, el proper dia 25 de novembre, a partir de les 10h, podràs veure una exposició de bolets, degustar la sopa de fredolics i comprar uns bons bolets frescos. Tot amb la col.laboració de l'Associació d'Amics de la Micologia d'Esplugues.

1 comentari: