El mercat dels bolets es tracta
d'una tradició molt arrelada a Llinars que es remunta al segle XIX.
Durant la temporada boletaire, a la tardor, diàriament sortien de
l'estació de Llinars una seixantena de caixes amb aquest fruit del bosc
en un vagó reservat per anar a La Boqueria de Barcelona.
L'ajuntament
tenia el control del pes dels bolets, per la transacció del producte,
que portava a terme l'agutzil del poble, en Met, i la majoria d'ells,
eren collits durant aquell mateix dia a les muntanyes del voltant del
poble, un fet força representatiu de la gran riquesa boletaire que vivia
aquesta part del Vallès.
La
plaça de la Vila s'omplia de venedors amb els cistells plens i de
forasters interessats en comprar-los, els quals, arribaven provinents de
Barcelona a partir de les 17h. El preu, en aquells temps, segons diuen
algunes fonts, oscil·lava entre les 11 i les 13 pessetes per kg.
El
mercat de bolets de Llinars, va arribar a ser un dels més importants
del país, i era conegut per la qualitat dels seus rovellons, pinetells,
rossinyols i carlets, bolet aquest últim, molt poc conegut actualment
però de molt bon gust. Fins i tot, va sortir un reportatge a la
Vanguardia que en feia referència. El 29 d'octubre de 1936, aquest
diari, comentava que a Llinars es venien uns 4.000 kg diaris i que
moltes famílies vivien d'aquesta activitat mentre durava la temporada de
la collita.
Però,
la tradició boletaire al Vallès no s'acaba a Llinars. En Miquel
Vilardebò, fill de la casa de Cal Sadurní de Santa Eulàlia de Ronçana,
ens n'ha parlat, també, d'aquells temps. En Miquel, ens deia que la zona
tradicional per anar a buscar bolets a Santa Eulàlia, era el Rosàs, al
camí cap a Can Lluch, a la Serra del poble. Ens anomena una gran
varietat de bolets però en destaca els fredolics, que sortia
majoritàriament als fanals, rovellons, pinetells, llanegues, camagrocs, i
orelles de llebre, aquest últim molt poc vist en aquests darrers anys
per la nostra comarca.
Al
Vallès, la collita de bolets, segons en Miquel, sempre ha anat des de
finals d'octubre fins al desembre, i recorda aquells temps com una època
on la poca població i la poca pressió urbanística feien que hi hagués
una gran diversitat i quantitat de bolets. Ja per últim, en Miquel, ens
diu tot convençut, que el bolet que surt al Vallès és de molt bona
qualitat, ja que, entre altres raons, al Vallès, la intensitat de sol
que hi ha durant el dia és un factor clau per a fer un bon bolet.
Però,
el Vallès, és i encara en bona part pot ser, una comarca plena de llocs
on s'han collit bolets. Des dels Cingles de Bertí passant per la
muntanya calderina del Farell, la Serralada de Marina, la Litoral o el
Montseny, cada tros, és un bon lloc per anar a buscar bolets.
Per
últim, us volem oferir una recepta, la sopa de fredolics, popular a
moltes cuines del país però que incorpora en aquest cas, un toc a
l'estil vallesà, la seva picada amb avellanes, all i julivert, i que ha
estat recuperada gràcies al cuiner i pagès Pep Salsetes.
Quantitats
per a quatre persones: 400grs de fredolics o camagrocs, una ceba
grossa, un gra d'all, 50gr d'avellanes torrades, de 4 a 6 llesquetes de
pa torrat segons l'espessor que vulguem i un litre de caldo vegetal o
suc de mongetes seques.
Ofeguem
en una olla que tapi bé els fredolics, un cop nets i triats. Podem
afegir-hi la ceba tallada petita o un sofregit fet a part, d'all, ceba i
tomàquet, aquest últim en no gaire quantitat. Un cop el bolet ha tret
tota la seva aigua i comença a enganxar-se, hi tirem una quantitat
prudencial d'aigua o caldo vegetal, tradicionalment s'hi posava el suc
de bullir mongetes ja que és una sopa d'aprofitaments. Un cop arrenca el
bull hi posem unes llesques de pa sec torrat, hi passem el batedor de
barilles de sopes o si ho volem més fi, el batedor elèctric.
Ja
fa prop de trenta anys que em van explicar al mercat del dijous, a
Granollers, aquesta sopa amb una variant vallesana. I encara que
l-avellana hi combina molt bé i n'és un conreu antic a la comarca, cal
vigilar de no posar-ne massa ja que pot menjar/se el gust fi del
fredolic.
I
si vols conèixer una mica més els bolets del nostre entorn, a La
Catxaruda, el proper dia 25 de novembre, a partir de les 10h, podràs
veure una exposició de bolets, degustar la sopa de fredolics i comprar
uns bons bolets frescos. Tot amb la col.laboració de l'Associació
d'Amics de la Micologia d'Esplugues.
Ara sí! :D Endavant amb el blog!
ResponElimina