El Vallès està de celebracions, i no només perquè
siguin temps de festes majors. Aquest proper dilluns, diversos restaurants de
la comarca han decidit presentar-se en societat sota el nom de Cuina VO.
Unir-se amb allò que ens faci diferents per a poder
mirar el futur amb esperança. Aquesta és, potser, una manera de definir la
creació del nou col·lectiu de cuiners de la nostra comarca, el Vallès Oriental.
La veritat, és que amb els temps que corren i després
de la mala notícia del tancament d’un il·lustre de la cuina com és Can Fabes,
una notícia d’aquest tamany és més que positiva.
El Vallès, té molts recursos, però, sobretot, té
moltes possibilitats de ser una comarca de referència culinària. L’impuls que
des de les diverses administracions (Consell Comarcal, Diputació de Barcelona,
ajuntaments) entitats de caràcter local (Llavors Orientals, Slow Food, Gremi d’Hosteleria)
i el que és més important, tot un reguitzell de productors i restauradors, i la
sempre més que important col·laboració de l’il·lustre i inacabable cuiner
vallesà Pep Salsetes, es porta a terme, té fruits, tots a la pràctica,
exitosos;
La recuperació de les varietats antigues de tomàquets
del Vallès, que enguany celebra el seu quart any. La promoció de la mongeta del
carai, que compta ja amb una producció comercial i diversificada entre productors
. O la tasca que fem des de La Catxaruda per incorporar l’accent vallesà –mitjançant
receptaris i particularitats de la cultura porcina local- alhora de fer els
embotits. Són aquestes, algunes de les iniciatives que es porten a terme al
llarg del nostre territori vallesà i que la cuina ha de poder aprofitar:
experiència, tradició i futur és la millor combinació per a la revaloració de
la cuina a la nostra comarca.
Al Vallès, es fa difícil parlar d’una cuina singular.
Però, sí que té o ha tingut les seves particularitats, o, si més no, ha tingut les
seves maneres d’entendre la cuina tradicional. Som una comarca de pas, així ho
avala la gran riquesa en fondes, i una terra on fins no fa gaires anys, el món
agrícola n’era el medi de vida per a molts vallesans cosa que ha influït en els
nostres usos culinaris tradicionals.
Per tant, la cuina, al nostre territori ha fet un gran
pas per a posar la seva història on cal, on ens agrada a tots, als fogons! I
què millor que fer-ho amb bons professionals, bons productes i gent que amb un llarg
recorregut històric ens donen la possibilitat de redescobrir el nostre
patrimoni més essencial.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada