dijous, 17 de gener del 2013

El Vallès recupera el seu oli


L'historiador Jaume Vilaginés, en un dels seus prolífegs llibres, La gent i el paisatge: estudis sobre el Vallès medieval, situa Caldes com la vila de referència ja en l'època medieval per a la producció i venda d'oli. Certament, Caldes, era una població força productora d'oli, ja que només en aquesta població hi havia arribat  haver fins a cinc trulls.

I és que al Vallès, també l'Occidental, són terres d'oliveres i la seva varietat és extensa, encara que majoritàriament hi podem trobar la varietat local vera o del país -també compartida amb el Bages i l'Anoia- o varietats més contemporànies com: arbequina, picual o blanqueta, encara que també hem sentit a parlar de la farga, orlanda, i a L'Estudio Agrícola del Vallès, editat l'any 1874, anomena altres varietats com: olesanes, verdals, valencianes, sevillanes.

Aquest dissabte, entitats com Slow Food del Vallès Oriental, l'Associació el Rusc de Caldes o bé, institucions com el Consell Comarcal del Vallès Oriental, ens convoquen, ja per segon any, a la Fira de l'Oli del Vallès.
Aquest dissabte, a la Plaça del Trull de Bigues (Can Sapera) hi podreu trobar una extensa varietat de productors d'oli de la comarca -que n'hi ha cada cop més- i podreu degustar l'oli de raig de la varietat vera. Val la pena, per molts motius. Si voleu més informació podeu adreçar-vos a la pàgina:

http://productesdelvalles.wordpress.com/2013/01/11/2a-fira-de-loli-al-valles-oriental-bigues-i-riells/

O bé, us podeu descarregar el fulletó informatiu sobre la Fira:

http://productesdelvalles.files.wordpress.com/2013/01/fulletc3b3-olives-vallc3a8s-oriental1.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada