diumenge, 4 d’agost del 2013

Ja són aquí els tomàquets del Vallès!




Més val tard que mai, diu el refrany. I aquest any, els tomàquets, degut al clima, s’han retardat però ja han arribat!
 
Certament, al món de l’horticultura, ens hem de replantejar aquests canvis de temps que ens afecten de manera sobtada i que afecten les collites, la seva qualitat i la seva adaptabilitat al medi. 

 Tomàquet cor de bou

Pel què fa al tomàquet, no cal dir gaires coses. Ara bé, aquest món boig, en el que vivim, ja fa uns anys que estem “redescobrint els valors del tomàquet”, curiosa la casuística, no? En un estat, on el consum que fem de tomàquets per ciutadà és de 13kgs l’any, i d’una producció de més quatre milions de tones, resulta que ara estem descobrint les propietats d’aquest fruit d’origen americà. 

Diversos estudis, constaten que hem perdut l’autèntic gust pel tomàquet, degut a la producció massiva i a les manipulacions que l’industria n’ha fet d’aquests fruit. Una nova constatació que la quantitat, al final, si no té cap gràcia, no té futur.

Tomàquet pometa

I, per altra banda, el tomàquet, també en recents estudis, se li han atribuït possibles propietats preventives de càncer, gràcies a un principi actiu que és el que donar aquest color vermell al tomàquet, el licopè. Per tant, sembla que ens queda un llarg camí per a recórrer si volem conèixer les propietats del tomàquet. 

I per a poder conèixer tot allò que és un tomàquet, en primer lloc, cal saber quines són les seves varietats locals, conèixer les seves propietats i característiques, perquè a Catalunya en són moltes les varietats, i també els seus usos.

Tomàquet d’amanir, de penjar, de farcir, o bé, per varietats; tomàquet francès, de montserrat, rosa plè, cor de bou, pare benet, pometa, cirerol, binissil, pit de monja, mala cara, tomacó, bombilla, Benach, tres cantos, del bitxo, de la pera, esquena verd, tardà de Riells, de Sant Joan, palosanto etc. En són alguns exemples. De molts d’ells, la gran majoria de nosaltres, potser, no n’hem sentit a parlar mai, però tenen una llarga història molt propera al nostre territori. 

Tomàquet rosa plè

Al Vallès, ja és el quart any que celebrem la Fira de Varietats Antigues de Tomàquets del Vallès, a Santa Eulàlia de Ronçana. Amb ella, la col·laboració de molts productors –com La Catxaruda- i amb el cultiu anual a l’hort de l’Espel d’aquestes varietats, al Vallès, hem iniciat la recuperació de les varietats tradicionals de tomàquet del Vallès.  

Moltes varietats com ara cor de bou, pometa Lluís Vila, pometa de Can Mataporcs, rosa plè, Pare Benet, palosanto en són la seva representació. Però el que és més important, és cada una d’elles,  té la seva petita història, i el seu ús. Us en fem cinc cèntims, i ah! Recordeu que ara és l’època per aprofitar i fer una bona quantitat de tomàquet en conserva (melmelada, en verd, sencer, sofregit) per a passar l’hivern.

Rosa plè: amanides, salses i gaspatxos. També hi ha la varietat de rosa plè de penjar.
Pare Benet: farcit i amanides.
Cor de bou: salses, melmelades i amanides.
Pometa: salses, melmelades i amanides.
Palosanto: salses i amanides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada